Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging.


24.8.2021

Pokud prodáváte byt nebo dům, určitě je vaší prioritou prodat jej za co nejvyšší možnou cenu, která je pro danou nemovitost reálná s ohledem na její umístění, dispozici, stav, vybavení… V těchto situacích se vám home staging bude velmi hodit.

Abyste měli k vyjednávání o ceně dostatek prostoru, potřebujete inzercí nemovitosti oslovit co nejvíce kvalitních potenciálních kupců. Jak toho docílit? No přeci kvalitní prezentací bytu či domu (fotografie) na realitních serverech, nebo také osobním doporučením například svým přátelům a pomocí dalších forem propagace (inzerát v místních novinách, na sociálních sítích).

Rovněž nabídnete všem vážným zájemcům prohlídku nemovitosti. A všichni víme, že první dojem je to nejdůležitější. Podle vědeckých studií si člověk za přibližně 7 vteřin vytvoří solidní první dojem z určitého místa, člověka nebo zkušenosti, který se pak jen obtížně „napravuje“.

home staging při prodeji nemovitosti

Co je home staging?

A úkol home stagingu, což je pojem v realitních okruzích stále více a více nabývající na důležitosti, spočívá ve vytvoření dokonalého prvního dojmu z nemovitosti. Jeho podstatou je tedy promyšlená příprava nemovitosti na prodej. Dům či byt se z gruntu uklidí či dokonce vyklidí, vymaluje, doveze se nový nábytek, dekorace, koberce. Stávající vybavení se renovuje či perfektně umyje, vysaje se, vytře všude prach, přinesou se květiny, vůně…

V tomto článku se dozvíte několik dalších užitečných tipů, které vám při prodeji vaší nemovitosti pomohou. V ideálním případě bude výsledkem tohoto snažení rychlý prodej nemovitosti za požadovanou cenu.

Dokonalá čistota

Cílem home stagingu není kompletní rekonstrukce bytu… Několika jednoduchými úpravami však lze i starý byt zkrášlit a zmodernizovat, aby zájemce neodpuzoval, ale naopak je zaujal. A prvním pilířem je dokonalý úklid – jsou-li zdi špinavé, je potřeba vymalovat, umýt okna, vyčistit koberce, sedací soupravu, umýt koupelnu včetně zrcadel, záchod, kuchyň, aby se vše lesklo.

Dejte na velice důležitý psychologický faktor. Čistota bytu znamená, že původní majitel se o nemovitost dobře stará, je svědomitým, dobře postaveným prodejcem. Takový prodejce bude mít vždy lepší výchozí pozici než ten, který bude prodávat špinavý byt s rozházenými věcmi všude okolo bez jakékoliv přípravy.

Pokud prodáváte dům, zaměřte se i na venkovní prostor a zahrádku. Je důležité posekat trávník, vyplet záhonky, shrabat listí a podobně. Umýt venkovní krb, připravit posezení v pergole. Myslete na to, že u domu je venkovní prostor velmi důležitý.

Minimalismus

Vsaďte při úklidu na minimalismus – vše, co do bytu koncepčně nepatří, vykliďte. Jedná se o všechny staré skříně, police, pracovní stoly, … Tímto krokem se z mnohdy přeplněného opticky malého bytu stane vzdušný prostor.

Snažte se i odbourat veškeré osobní vazby na prodávajícího. Tzn. fotografie lidí nahraďte univerzálními obrázky přírody, medaile, zarámované certifikáty či diplomy, to vše musí pryč.

Decentní modernizace a opravy

Máte-li na to rozpočet, vyměňte kompletně zásuvky a vypínače za nové, vyměňte žárovky, případně lino a koberce. Staré elektronické spotřebiče raději vyhoďte a přivezte nové. Do smlouvy si můžete zanést, že vybavení není součástí prodeje, a nové spotřebiče si po prodeji odvést.

Pokud je na domu či bytu nějaká drobná závada, je dobré ji odstranit. Může se jednat o kapající kohoutek, nefunkční splachování záchodu a podobně.

Dekorace

Každý má rád květiny, příjemně hřejivé koberce, barevné polštáře na sedací soupravě, obrázky na stěnách… Na kuchyňský stůl či do obývacího pokoje dejte misku s čerstvým ovocem, uvařte zájemcům kávu či čaj.

S dekoracemi to však zbytečně nepřehánějte a opět se snažte o minimalismus a vkusnost.

Ložnice musí být dokonale čistá a povlečení vyprané ve voňavém pracím prášku. Při vstupu do ložnice se musí zájemce cítit jako doma. Dáte-li ještě na noční stolek do ložnice kytici růží, vytvoříte pozitivní dojem.

Máte už svůj byt nebo dům vyšperkovaný? Podařilo se vám najít i zájemce? Nechte si kupní nebo nájemní smlouvu na nemovitost napsat od našich zkušených advokátů. Home staging podpořte i dokonalým právním servisem…

Pomozte nám sdílet článek Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging. na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Blog PlatnáSmlouva.cz

Blog PlatnáSmlouva.cz

7.8.2014

Založili jsme pro Vás blog, do kterého budeme přispívat zajímavými články zejména z oblasti platnosti smluv a s tím související problematikou. Jste zrovna v procesu přípravy nějaké smlouvy v listinné podobě a chcete dokument zkontrolovat? Nebo…

Číst dále
Požadavek ověření podpisu na smlouvě o převodu nemovitosti

Požadavek ověření podpisu na smlouvě o převodu nemovitosti

22.9.2021

Darování, koupě a směna jsou tři způsoby, jakými lze převést vlastnické právo k nemovitosti. U všech těchto smluvních ujednání jsou zákonem určené podstatné náležitosti smlouvy (dostatečná identifikace nemovitosti, závazek převodce nemovitost předat a zároveň…

Číst dále
Předkupní právo u nemovitosti II. – darování

Předkupní právo u nemovitosti II. – darování

15.2.2022

V předešlém díle Předkupní právo u nemovitosti I. – prodej, který se rovněž týkal zákonného předkupního práva, jsme blíže pojednávali o zákonném předkupním právu k nemovitosti při prodeji spoluvlastnického podílu.  Avšak ustanovení § 1124 odst….

Číst dále