Proč nechat tvorbu kupních smluv na odbornících I.


11.3.2023

Mnoho lidí by se při prodeji nemovitostí, aut nebo dalšího majetku nejraději obešlo bez „zbytečných“ plateb za právní pomoc. Cena za vypracování smlouvy se mnoha lidem zdá přemrštěná, avšak ve výsledku tomu tak není. Naopak pomoc odborníka může ušetřit nemalé finanční prostředky a rovněž i drahocenný čas.

Kupujete či prodáváte nemovitost? Dejte na kupní smlouvu důraz, jaký si skutečně zaslouží…

Je potřeba si uvědomit, že za vypracování kupní smlouvy o převodu nemovitosti zaplatíte většinou kolem 5 tisíc korun. Ano, na první pohled je to vysoká cena, avšak jen zdánlivě. Kdekdo hradí vysoká pojištění, ale v případě prodeje či koupě nemovitosti za několik set tisíc podstupují nepřiměřená rizika. V první řadě se tedy zaměříme na jednoduchý příklad:

Pan Vomáčka prodává svůj pozemek panu Slepičkovi. Ani jedna ze stran však nechce mít další náklady spojené s pomocí odborníka, a tak si vypracují kupní smlouvu a návrh na vklad do katastru nemovitostí bez pomoci odborníků. Na internetu je přeci spousta vzorů, které si lze stáhnout a upravit. Co se může stát?

Výše uvedené je sice pravda, a takový vzor dokonce může postačit pro hladký průběh prodeje nemovitosti. Je však nutné upozornit na to, že ne každý vzor je vhodný pro ten který případ. Může se tedy stát, že jednou bude smlouva dle vzoru v pořádku, a v druhém případě může způsobit nemalé komplikace.

Jaké problémy může způsobit neodborně vypracovaná smlouva či návrh na vklad do katastru nemovitostí?

1. Zamítnutí návrhu na vklad do katastru nemovitostí:

Zamítnutí návrhu na vklad do katastru nemovitostí je jednou z častých komplikací. Za podání návrhu na vklad se hradí správní poplatek ve výši 1.000 Kč (bude navýšeno na 2.000 Kč), což je rovněž nemalá částka. Pokud dojde k zamítnutí návrhu na vklad do katastru nemovitostí, přijdete při nejmenším o tisíc korun (nově to budou 2.000 Kč) a Váš drahocenný čas. To je však jedna z „menších“ komplikací, která může nastat. V případě, že kupující uhradil kupní cenu předem, dostává se do situace, kdy uhradil kupní cenu a nestal se vlastníkem nemovitosti.

2. Špatné vymezení pozemků a staveb v kupní smlouvě a v návrhu na vklad:

Jak již nadpis napovídá, rovněž může dojít k chybnému vymezení převáděných pozemků. Jako příklad může posloužit následující:

Pan Slepička chce prodat pouze pozemek, jehož součástí je stavba. Na listu vlastnictví je však dále vedena zahrada, která přiléhá k prodávanému pozemku. Pokud nejsou strany znalé této problematiky, může dojít k omylu kupujícího, který se bude domnívat, že kupuje veškeré pozemky, tedy i zahradu. V kupní smlouvě bude pouze zapsán pozemek, jehož součástí je stavba. Kupující se mylně domnívá, že zapsaný pozemek tvoří celek se zahradou, avšak opak je pravdou. Zahrada bude vedena pod odlišným parcelním číslem a jedná se tedy o dva rozdílné pozemky. Výsledek tohoto nedorozumění může mít fatální následky.

Výše uvedené je pouhou kapkou v moři problémů, které mohou vlivem uzavření neodborně vypracovaných smluv vzniknout.

Odborník v této oblasti by Vás rovněž měl upozornit na právní problematiku s tím související, čímž je například problematika předkupního práva, o které jsme již psali zde:

Ve výsledku je tedy cena za vypracování smlouvy odborníkem odpovídající cenou za předcházení možných rizik. Pokud necháte vypracování smluv na advokátovi, jste rovněž chráněni proti případné škodě, neboť každý advokát je v rámci povinného pojištění pojištěn pro případ, že výkonem advokacie způsobí škodu.

Nechte si vypracovat smlouvu nebo ji alespoň nechat zkontrolovat od advokátů naší kanceláře. Předejdete tak možným rizikům.

Pomozte nám sdílet článek Proč nechat tvorbu kupních smluv na odbornících I. na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Jak probíhá exekuce?

Jak probíhá exekuce?

15.11.2021

Exekuce je proces, který může být pro dlužníka velmi stresující a nepříjemný. Pokud se dlužník dostane do situace, kdy není schopen splácet své dluhy, může být vystaven riziku exekuce majetku. V tomto…

Číst dále
Láká Vás bydlení na Floridě nebo výhodná investice do nemovitosti? Obraťte se na Florida Club.

Láká Vás bydlení na Floridě nebo výhodná investice do nemovitosti? Obraťte se na Florida Club.

6.5.2018

Láká Vás pohodový život v subtropickém pásu prosluněné Floridy? Celoroční opalování a sportování na sluníčku na nekonečných plážích, krásná příroda, skvělé podmínky pro život? Pokud se Vám tato představa líbí, rádi bychom…

Číst dále
Dědická smlouva – jaké má výhody a čím se liší od závěti?

Dědická smlouva – jaké má výhody a čím se liší od závěti?

30.3.2024

Dědická smlouva je jednou z největších změn, kterou občanský zákoník z roku 2014 přináší. Nejedná se ovšem o právní institut naší zemi zcela neznámý, nýbrž se jedná o institut staronový, neboť byl do roku…

Číst dále