Movité a nemovité věci


19.10.2021

nemovité a movité věci – dům a auto

Rozdělení věcí na movité a nemovité se objevuje již v římském právu (v Jusiniánově kodexu).

Nemovité věci

Ustanovení § 498 odst. 1 NOZ definuje nemovitosti jako pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon. Stanoví-li jiný právní předpis, že určitá věc není součástí pozemku, a nelze-li takovou věc přenést z místa na místo bez porušení její podstaty, je i tato věc nemovitá.

Zajímavostí určitě je to, že stále oblíbenější mobilní domy, které si řada lidí v současnosti pořizuje například na zahradu místo rekreační chatky, jsou věci movité, a nikoliv nemovitosti. A to nehledě na jejich velikost, vybavení – lze je totiž jednoduše přemístit.

Specifikem nemovitostí oproti věcem movitým je i to, že všechny nemovitosti jsou povinně státem evidovány v Katastru nemovitostí. Jedná se o veřejný a vždy aktuální seznam nemovitostí k nahlédnutí, které spravuje Český úřad zeměměřičský a katastrální.

Movité věci

Ustanovení § 498 odst. 2 NOZ definuje věci movité jako Veškeré další věci, ať je jejich podstata hmotná nebo nehmotná. To v podstatě znamená, že pokud věc nesplňuje definici věci nemovité, je věcí movitou. A v tomto případě se nejedná jen o hmotné věci, ale také o nehmotné – například o práva, o podíl ve společnosti apod.

Poprvé publikováno: 1. 6. 2015

Potřebujete provést revizi kupní smlouvy na nemovitost či ji sepsat od A do Z? Ušetřete čas, peníze i starosti a obraťte se na odborníky naší advokátní kanceláře.

Pomozte nám sdílet článek Movité a nemovité věci na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging.

Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging.

24.8.2021

Pokud prodáváte byt nebo dům, určitě je vaší prioritou prodat jej za co nejvyšší možnou cenu, která je pro danou nemovitost reálná s ohledem na její umístění, dispozici, stav, vybavení… V těchto…

Číst dále
Dědická smlouva – jaké má výhody a čím se liší od závěti?

Dědická smlouva – jaké má výhody a čím se liší od závěti?

30.3.2024

Dědická smlouva je jednou z největších změn, kterou občanský zákoník z roku 2014 přináší. Nejedná se ovšem o právní institut naší zemi zcela neznámý, nýbrž se jedná o institut staronový, neboť byl do roku…

Číst dále
Plomby a podvodné převody vlastnictví nemovitostí

Plomby a podvodné převody vlastnictví nemovitostí

18.9.2023

Co to vlastně znamená, když Vám katastr nemovitostí oznámí, že u vaší nemovitosti je vedena plomba? Takzvaná „plomba“ v katastru nemovitostí znamená, že se s předmětnou nemovitostí něco děje. Například, že byl podán…

Číst dále