Movité a nemovité věci


19.10.2021

nemovité a movité věci – dům a auto

Rozdělení věcí na movité a nemovité se objevuje již v římském právu (v Jusiniánově kodexu).

Nemovité věci

Ustanovení § 498 odst. 1 NOZ definuje nemovitosti jako pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon. Stanoví-li jiný právní předpis, že určitá věc není součástí pozemku, a nelze-li takovou věc přenést z místa na místo bez porušení její podstaty, je i tato věc nemovitá.

Zajímavostí určitě je to, že stále oblíbenější mobilní domy, které si řada lidí v současnosti pořizuje například na zahradu místo rekreační chatky, jsou věci movité, a nikoliv nemovitosti. A to nehledě na jejich velikost, vybavení – lze je totiž jednoduše přemístit.

Specifikem nemovitostí oproti věcem movitým je i to, že všechny nemovitosti jsou povinně státem evidovány v Katastru nemovitostí. Jedná se o veřejný a vždy aktuální seznam nemovitostí k nahlédnutí, které spravuje Český úřad zeměměřičský a katastrální.

Movité věci

Ustanovení § 498 odst. 2 NOZ definuje věci movité jako Veškeré další věci, ať je jejich podstata hmotná nebo nehmotná. To v podstatě znamená, že pokud věc nesplňuje definici věci nemovité, je věcí movitou. A v tomto případě se nejedná jen o hmotné věci, ale také o nehmotné – například o práva, o podíl ve společnosti apod.

Poprvé publikováno: 1. 6. 2015

Potřebujete provést revizi kupní smlouvy na nemovitost či ji sepsat od A do Z? Ušetřete čas, peníze i starosti a obraťte se na odborníky naší advokátní kanceláře.

Pomozte nám sdílet článek Movité a nemovité věci na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Předkupní právo u nemovitosti II. – darování

Předkupní právo u nemovitosti II. – darování

15.2.2022

V předešlém díle Předkupní právo u nemovitosti I. – prodej, který se rovněž týkal zákonného předkupního práva, jsme blíže pojednávali o zákonném předkupním právu k nemovitosti při prodeji spoluvlastnického podílu.  Avšak ustanovení § 1124 odst….

Číst dále
Proč hradit kupní cenu nemovitosti prostřednictvím advokátní úschovy?

Proč hradit kupní cenu nemovitosti prostřednictvím advokátní úschovy?

10.3.2024

V následujících řádcích se zaměříme na institut advokátní úschovy peněz. Lidé si mnohdy neuvědomují možná rizika spojená s koupí a prodejem movitých či nemovitých věcí, jelikož mnoho z nich je až příliš důvěřivých. Přílišná důvěra…

Číst dále
Smluvní pokuta

Smluvní pokuta

13.5.2021

Smluvní pokuta je velice silným a v praxi velmi často využívaným institutem k zajištění smluvních povinností. Jedná se o takové smluvní ujednání, jehož obsahem je povinnost dlužníka zaplatit pro případ porušení smluvené povinnosti určitou…

Číst dále