Požadavek ověření podpisu na smlouvě o převodu nemovitosti


22.9.2021

Smlouva o převodu nemovitosti – ověření podpisu na smlouvě, dva lidé podepisují dokumenty

Darování, koupě a směna jsou tři způsoby, jakými lze převést vlastnické právo k nemovitosti. U všech těchto smluvních ujednání jsou zákonem určené podstatné náležitosti smlouvy (dostatečná identifikace nemovitosti, závazek převodce nemovitost předat a zároveň nabyvatele věc převzít, v případě úplatného převodu určení kupní ceny atd.). Je ale zákonem vyžadováno úřední ověření podpisu na smlouvě o převodu nemovitosti a lze případné chybějící ověření následně nahradit?

Zákon sice výslovný požadavek na úřední ověření podpisů nestanoví, nicméně katastrální vyhláška č. 357/2013 Sb. uvádí, že u podpisů které nejsou úředně ověřeny je katastrální úřad povinen zkoumat jejich pravost. Toto prověření nelze učinit jiným způsobem (za situace, že nemáme na katastrálním úřadě uložený podpisový vzor) než dodatečnou návštěvou katastrálního úřadu a následným podpisem prohlášení na místě samém.

Lze tedy doporučit, aby smlouva o převodu nemovitosti byla katastrálnímu úřadu předkládána již s ověřeným podpisem. Není pak podstatné, zda se jedná o úředně ověřený podpis nebo o podpis opatřený tzv. doložkou o pravosti podpisu.

Kde lze podpis na smlouvě o převodu nemovitosti ověřit?

  • na Krajském, obecním a újezdním úřadě
  • na poště
  • u notáře
  • u advokáta

Co potřebuji k ověření podpisu?

K ověření podpisu na smlouvě o převodu nemovitosti je zapotřebí předložit platný doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo pas. Za ověření podpisu je pak účtován poplatek v částce 30 Kč (bez DPH).

Lze již podepsané smlouvy opatřit ověřením podpisu?

Obecně platí, že dokumenty se podepisují až před osobou provádějící ověření. V případě, že máte dokumenty již podepsány, lze učinit tzv. prohlášení podpisu za vlastní, postup a efekt je v tomto případě téměř totožný. Pozor, tento úkon nemohou činit advokáti.

Potřebujete provést revizi smlouvy o převodu nemovitosti či ji sepsat od A do Z? Ušetřete čas, peníze i starosti a obraťte se na profesionály z naší advokátní kanceláře.

Pomozte nám sdílet článek Požadavek ověření podpisu na smlouvě o převodu nemovitosti na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Láká Vás bydlení na Floridě nebo výhodná investice do nemovitosti? Obraťte se na Florida Club.

Láká Vás bydlení na Floridě nebo výhodná investice do nemovitosti? Obraťte se na Florida Club.

6.5.2018

Láká Vás pohodový život v subtropickém pásu prosluněné Floridy? Celoroční opalování a sportování na sluníčku na nekonečných plážích, krásná příroda, skvělé podmínky pro život? Pokud se Vám tato představa líbí, rádi bychom…

Číst dále
Osvobození od daně z příjmu při převodu nemovitosti I. díl

Osvobození od daně z příjmu při převodu nemovitosti I. díl

17.5.2023

V případě, že se chystáte prodat nemovitost, je nutné zohlednit i daňovou problematiku daného převodu. Převodu nemovitosti se může týkat hned několik daňových povinností a to daň z příjmu, daň z nabytí nemovitosti a daň z přidané…

Číst dále
Koupě nemovitosti dle nového občanského zákoníku

Koupě nemovitosti dle nového občanského zákoníku

30.4.2021

Co je to nemovitost? Nový občanský zákoník (dále jen „NOZ“) uvádí v § 498 výčet nemovitých věcí – jedná se o pozemky, podzemní stavby se samostatným účelovým určením a věcná práva k nim, případně…

Číst dále