Podepsání smlouvy jako okamžik uzavření smlouvy


1.9.2023

Chystáte se uzavřít smlouvu? Kdy však dochází k uzavření smlouvy? Dochází k uzavření smlouvy až poté, kdy je podepsána v listinné podobě? Může okamžik uzavření smlouvy nastat před samotným podepsáním smlouvy v listinné podobě?

Zákon č. 89/2012 Sb. občanský zákoník (dále jen „NOZ“) v ustanovení § 1725 stanovuje, že „Smlouva je uzavřena, jakmile si strany ujednaly její obsah. V mezích právního řádu je stranám ponecháno na vůli svobodně si smlouvu ujednat a určit její obsah.“ Smlouva je tedy uzavřena v momentě, kdy obě strany souhlasí s jejím obsahem a nemají proti němu žádných výhrad. Z výše uvedeného je zřejmé, že smlouva může být uzavřena již před samotným podepsáním smlouvy v listinné podobě.

Podepsání smlouvy

Z toho důvodu je potřeba rozlišovat dva druhy písemných smluv. Prvním druhem písemné smlouvy je forma působící OD NYNÍ, na jejímž základě vznikají práva a povinnosti. Je to případ, kdy si smluvní strany sjednají, že smlouva bude uzavřena výlučně v písemné formě. Tuto skutečnost je potřeba sjednat takovým způsobem, na jehož základě bude možné prokázat existenci této dohody (např. v emailové komunikaci). Podstatnou náležitostí takové smlouvy je právě její písemná forma. Taková smlouva je uzavřena až v okamžiku, kdy všechny strany podepíší předmětnou smlouvu v listinné podobě. Práva a povinnosti tak stranám vznikají až podepsáním smlouvy poslední stranou. To vše za předpokladu, že se strany nedohodly na pozdější účinnosti smlouvy.

Příklad:

Strany si 1. 10. 2018 sjednají, že smlouva bude uzavřena výlučně v písemné formě. Strany se rovněž dohodnou na dalším obsahu smlouvy např. předmět smlouvy, kupní cena, způsob úhrady kupní ceny. Smlouvu strany podepíší dne 20. 10. 2018. Práva a povinnosti ze smlouvy stranám vznikají dne 20. 10. 2018 (opět za předpokladu, že se strany nedohodly na pozdější účinnosti smlouvy).

Výše uvedené ve své podstatě reflektuje ustanovení § 1758 NOZ, které stanoví, že „Dohodnou-li se strany, že pro uzavření užijí určitou formu, má se za to, že nechtějí být vázány, nebude-li tato forma dodržena. To platí i tehdy, projeví-li jedna ze stran vůli, aby smlouva byla uzavřena v písemné formě.“

Dalším druhem je písemná smlouva působící OD TEHDY. Tento druh písemné smlouvy je pouhým potvrzením skutečnosti, že v minulosti již došlo k uzavření smlouvy ústní formou. Písemná forma smlouvy se následně pořizuje z důvodu prokazatelnosti uzavření smlouvy ústní formou před jejím podepsáním.

Příklad:

Strany netrvají na písemné formě smlouvy. Dne 1.10 si sjednají obsah smlouvy. Smlouvu v písemné formě podepíší až dne 20. 10. 2018. Práva a povinnosti ze smlouvy stranám vznikají již dne 1. 10. 2018 tedy v den, kdy si ústně sjednaly obsah smlouvy (pokud si nedohodly pozdější datum účinnosti smlouvy). Smlouva v písemné formě však musí mít stejný obsah, jaký byl sjednán v ústní formě.

Chcete před podepsáním smlouvy v listinné podobě dokument zkontrolovat? Nebo potřebujete smlouvu připravit od A do Z? Obraťte se na profesionály z naší advokátní kanceláře.

Pomozte nám sdílet článek Podepsání smlouvy jako okamžik uzavření smlouvy na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Daň z příjmu a darování nemovitosti

Daň z příjmu a darování nemovitosti

4.11.2022

I přes skutečnost, že darovací daň se již neplatí, je nutné dát si pozor na daň z příjmu. Kdy je nutné uhradit daň z příjmu v případě, že mi byla darována nemovitost? To…

Číst dále
PF 2024

PF 2024

14.12.2023

Přejeme Vám příjemné prožití  vánočních svátků a mnoho  úspěchů v novém roce 2024. Všem našim zákazníkům a obchodním partnerům děkujeme za výbornou spolupráce a v novém roce se těšíme na další.

Číst dále
Náhrada za ztížení společenského uplatnění při škodě na zdraví – jak vám může pomoci projekt Probonum?

Náhrada za ztížení společenského uplatnění při škodě na zdraví – jak vám může pomoci projekt Probonum?

27.11.2022

Při způsobení škody na zdraví má poškozený právo na finanční náhradu za ztížení společenského uplatnění. Tato náhrada se uděluje v případech, kdy jsou prokazatelné nepříznivé následky, které trvale a výrazně ovlivňují schopnost…

Číst dále