Jak probíhá exekuce?


15.11.2021

Exekuce je proces, který může být pro dlužníka velmi stresující a nepříjemný. Pokud se dlužník dostane do situace, kdy není schopen splácet své dluhy, může být vystaven riziku exekuce majetku. V tomto článku se podíváme na to, jak exekuce probíhá a co by měl každý dlužník o ní vědět. Budeme se zabývat tím, co exekutor nemůže zabavit a jaké jsou možnosti pro zastavení exekuce. Dále si ukážeme postup při dražbě majetku a co se stane s penězi z dražby. Pokud jste v situaci, kdy máte problémy s dluhy a hrozí vám exekuce, tento článek vám poskytne ucelený pohled na celý proces a pomůže vám lépe porozumět vašim právům a povinnostem.

Exekuce je soudní nástroj, kterým se vymáhá plnění určitého dluhu.

Exekuční řízení začíná podáním exekučního návrhu soudu. Soud pak po vyhodnocení podkladů vydá exekuční příkaz, kterým se dlužníkovi uloží splnit povinnost dluh splatit, popřípadě zajistit majetek na úhradu dluhu. Exekuční příkaz bývá doručen exekutorovi, který zajišťuje provedení exekuce. Exekutor může například zabavit majetek dlužníka nebo provést jeho prodej a výtěžek z prodeje použít k uhrazení dluhu. Pokud dlužník s exekucí nesouhlasí, může podat námitky k exekuci u soudu. Soukromoprávní námitky k exekuci, tedy ty, které se týkají například neplatnosti smlouvy nebo nové skutečnosti od doby vydání exekučního příkazu, musí dlužník uplatnit nejpozději do několika dnů ode dne doručení exekučního příkazu. Celý proces exekuce může trvat různě dlouho a záleží zejména na složitosti vymáhaného dluhu.

Co zabavit exekucí nejde a co nastane, pokud k ní dojde?

V rámci exekučního procesu existují určité výjimky, které exekutor nemůže zabavit. Jedná se např. o osobní věci nezbytné k obvyklému životu či nástroje potřebné ke způsobu obživy.

V případě hrozící exekuce má každý dlužník možnost po domluvě s vymahatelem sjednat splátkový kalendář či prosadit oddlužení prostřednictvím insolvenčního řízení. Pokud nakonec dojde k dražbě majetku, peníze z dražby jsou určeny na uspokojení pohledávky a pokud zbude nějaká částka navíc po zaplacením pohledávek i nákladů spojených s dražbou, bývá vrácena dlužníkovi.

Půjčku se zástavou na vyplacení exekuce využijete jako záchranu před dražbou.

Existují však i možnosti, jak exekuci zabránit. Věnuje se tomu firma Bydlím doma, která se specializuje na vyplacení exekuce a jiných vážných závazků, na odložení splátek až o 12 měsíců a samozřejmě na jednání s exekutory. Více informací o službě Půjčka na vyplacení exekuce najdete na webu Bydlím doma zde.

Doufáme, že vám tyto informace pomohly lépe porozumět procesu exekuce a vašim právům a povinnostem v této situaci. Pokud máte další dotazy či potřebujete více informací, neváhejte se na nás obrátit.

Pomozte nám sdílet článek Jak probíhá exekuce? na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging.

Chystáte se prodat byt nebo dům? Nepodceňte home staging.

24.8.2021

Pokud prodáváte byt nebo dům, určitě je vaší prioritou prodat jej za co nejvyšší možnou cenu, která je pro danou nemovitost reálná s ohledem na její umístění, dispozici, stav, vybavení… V těchto…

Číst dále
Darování nemovitosti se zřízením věcného břemena

Darování nemovitosti se zřízením věcného břemena

7.5.2023

V praxi se často setkáváme s darováním nemovitosti v rámci rodiny. Nejčastěji jsou stranou dárce rodiče a stranou obdarovaného jejich dítě. Bohužel se v praxi rovněž setkáváme s tím, že se jejich vztahy následně zhorší. Problematika…

Číst dále
Smluvní pokuta

Smluvní pokuta

13.5.2021

Smluvní pokuta je velice silným a v praxi velmi často využívaným institutem k zajištění smluvních povinností. Jedná se o takové smluvní ujednání, jehož obsahem je povinnost dlužníka zaplatit pro případ porušení smluvené povinnosti určitou…

Číst dále