Darování nemovitosti se zřízením věcného břemena


7.5.2023

V praxi se často setkáváme s darováním nemovitosti v rámci rodiny. Nejčastěji jsou stranou dárce rodiče a stranou obdarovaného jejich dítě. Bohužel se v praxi rovněž setkáváme s tím, že se jejich vztahy následně zhorší.

Problematika vrácení daru je velmi složitá a nepředvídatelná. Mohou nastat případy, kdy dárci darují např. všechny nemovitosti svému potomku a ten se poté obrátí proti nim a snaží se je z předmětných nemovitostí „vyštvat“. Při darování nemovitostí je tedy vhodné zvážit zřízení věcného břemene (služebnosti) doživotního užívání darovaných nemovitostí ve prospěch dárců k převáděným nemovitostem.

věcné břemeno při darování nemovitosti

Služebnost doživotního užívání zapsaná do katastru nemovitostí ve prospěch dárců dárcům zajistí oprávnění užívat darované nemovitosti po celou dobu jejich života. Dárci tak docílí toho, že nemovitost převedou např. na svého potomka a rovněž si zajistí, že budou moci nemovitost nadále užívat.

Nedoporučujeme darovat nemovitosti bez zřízení služebnosti užívání v případě, že darované nemovitosti hodláte nadále užívat. Vztahy mezi dárci a obdarovanými se často mění a v případě, že nemáte užívací právo zajištěné zřízenou služebností, může nastat situace, kdy vás obdarovaný např. vystěhuje z domu, který jste mu darovali. Takové případy bohužel nejsou ojedinělé.

Výše uvedené opět poukazuje na skutečnost, jak je smluvní problematika složitá, neboť je vždy nutné zohlednit spoustu rizik s tím spojených. Doporučujeme, abyste se vždy poradili s odborníkem, který by vás měl na veškerá rizika upozornit a danou problematiku vám srozumitelně vysvětlit.

V předešlém článku jsme přiblížili daňovou problematiku týkající se darování:

Další články s tematikou darování:

Potřebujete nechat zřídit věcné břemeno? Pak nás kontaktujte, přesně na tuto oblast se v naší advokátní kanceláři specializujeme .

Pomozte nám sdílet článek Darování nemovitosti se zřízením věcného břemena na Facebooku.

Mohlo by Vás dále zajímat >

Náhrada za ztížení společenského uplatnění při škodě na zdraví – jak vám může pomoci projekt Probonum?

Náhrada za ztížení společenského uplatnění při škodě na zdraví – jak vám může pomoci projekt Probonum?

27.11.2022

Při způsobení škody na zdraví má poškozený právo na finanční náhradu za ztížení společenského uplatnění. Tato náhrada se uděluje v případech, kdy jsou prokazatelné nepříznivé následky, které trvale a výrazně ovlivňují schopnost…

Číst dále
Předkupní právo u nemovitosti I. – prodej

Předkupní právo u nemovitosti I. – prodej

9.1.2022

V současné době je v českém právním řádu opět zakotveno zákonné předkupní právo k nemovitým věcem, a to konkrétně v ust. § 1124 odst. 1 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (dále jen „NOZ“). Ust….

Číst dále
Jak probíhá exekuce?

Jak probíhá exekuce?

15.11.2021

Exekuce je proces, který může být pro dlužníka velmi stresující a nepříjemný. Pokud se dlužník dostane do situace, kdy není schopen splácet své dluhy, může být vystaven riziku exekuce majetku. V tomto…

Číst dále